Een gids voor de beste wijn spijs combinaties

Het combineren van wijn en spijzen wordt vaak gezien als een kunst die wordt overgelaten aan experts met een goede neus en smaakpapillen. Hoewel het matchen van specifieke wijnen aan specifiek eten misschien het best kan worden overgelaten aan een professionele sommelier, zijn er genoeg simpele wijn en spijs regels die je kunt gebruiken om indruk te maken op je date in een restaurant, je collega's tijdens een zakelijke lunch, of op je familie tijdens Kerstmis!

Wijn en spijs combinaties

De basics voor het combineren van wijn en spijs

Taylors Winery, uit de Clare Valley in Australië, heeft een simpele en gemakkelijke regel om te volgen als het gaat om het combineren van wijn met eten. Denk na over de kenmerken van het eten en hoe je deze kenmerken zou omschrijven, zoek vervolgens een wijn die die eigenschappen deelt.

Laten we aan de hand van deze regel kijken naar vijf basissmaken van eten: pittig, zout, zoet, zuur en umami (een bouillon/vlezige smaak). Wanneer je een menu bekijkt, let dan op de smaken die worden gebruikt in het gerecht dat je overweegt te kiezen.

Als je houdt van bijvoorbeeld kip gemarineerd in citroensap, knoflook en Italiaanse kruiden, dan zijn de smaken waar je rekening mee moet houden een sterke citrussmaak met zuur van de citroen, zout van de knoflook en kruiden en vlees dat licht en mild van smaak is. Dit gerecht combineren met een frisse Sauvignon Blanc zou goed passen aangezien de citrusaroma's en de licht zoete kenmerken van de witte wijn het eten prachtig zouden aanvullen.  

Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld wat zwaardere vlees gerechten zoals stoofschotels, bouillons en voornamelijk gerechten met rood vlees. Met behulp van de bovenstaande smaken worden deze gerechten vaak getypeerd door pittig, zout en umami smaken.  

Daarom, een peperige en kruidige blend van een stevige rode wijn, zoals een Shiraz zou hierbij goed passen. Ook heeft rode wijn een dikkere textuur en een rijker mondgevoel, net als een stuk heerlijk gebakken steak.  

Het combineren van wijn bij type keuken

Om je verder te helpen bij het vinden van goede wijn en spijs combinaties hebben we deze infographic samengesteld om een aantal simpele tips bij populaire keukens te geven.

Rode wijnen

De mensen bij Wine Folly hebben deze uitstekende grafiek gemaakt van rode wijn variaties op een schaal van licht tot zwaarder. Er staat een veel grotere range van wijnen in deze grafiek die je waarschijnlijk kent of gewend bent tegen te komen bij je lokale slijterij, maar dit zijn alle namen die je zou kunnen tegenkomen op een menu van een restaurant.  

Lichtere rode wijnen, inclusief Rosé, zijn heerlijk met frisse, lichte en subtiele smaken. Denk aan sushi, sashimi, of een Vietnamese vermicelli-noedels salade. Dit houdt elkaar in evenwicht met delicate smaken die niet overheersen.

Zwaardere rode wijnen die we eerder noemden zijn voor zwaarder eten. Deze wijnen zijn zwaarder in tannine en dat proef je wanneer je het drinkt. Ze worden het best gecombineerd met een stevige kaas en een borrelplank met charcuterie om mee te starten. Of een mooie overschotel met stukjes heerlijk mals rundvlees.

Witte wijn

Net zoals rode wijn kan je bepaalde aannames maken over de smaak van een wijn gebaseerd op zijn kleur. Diepere gele wijnen zijn vaak wat steviger.  Alhoewel de donkerste gele wijnen, zoals de tabel van Wine Folly laat zien, vaak de zoete witte wijn variaties zijn.

Veel lichtere, pittige en kruidige witte wijnen gaan vaak heel goed samen met de Aziatische keuken, zoals hierboven al vermeld is in de infographic. Zoetere wijnen gaan perfect samen met heerlijke desserts, vooral in combinatie met fruit en een milde kaas.

Stevige witte wijnen matchen gerechten die om aandacht vragen. Erg pittige, zoute of zure gerechten zijn een goede combinatie met een lekker droge witte wijn, zoals een chardonnay. Zoete witte wijn heeft de neiging om in conflict te komen met dat soort gerechten.

Nieuwe dingen proberen

Een leuke en waarschijnlijk de beste manier om nieuwe wijn en spijs combinaties te leren kennen is om simpelweg wijnen die je nog niet eerder gehad hebt te proberen. Probeer zo nu en dan af te wijken van je go-to's. Als je fan bent van een Sauvignon Blanc, probeer dan eens een Grüner Veltliner, of als je een Merlot fan bent, waarom probeer je dan geen GSM blend? Een Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Vedelho of Pinot Gris, probeer eens wat nieuws vandaag!

Wijn praat - klink als een pro!

‘Deze wijn begint the oxideren.’ Wat betekent dat nou weer? Als je in de war bent, elke keer als een gesprek over wijn gaat, wees niet bang. Hier zijn een aantal vaak gebruikte termen, die je doen klinken als een professional.

Oenophile: Een wijnlover.

Probeer dit in een zin: ‘Sarah, je bent zo'n oenophile.’

Druivensoort: De type druif waarvan de wijn gemaakt is.

Probeer dit in een zin: ‘Deze Chardonnay is trouw aan zijn druivensoort.’

Appellation: Een specifieke regio waar de wijn vandaan komt.

Er zijn strenge regels hoeveel van de druiven uit een bepaalde regio moeten komen om de appelation te verdienen.

Probeer dit in een zin: ‘De appellation van deze wijn komt uit de Bourgogne.’

Oxideren: De reactie die plaatsvindt in de wijn wanneer het wordt blootgesteld met te veel zuurstof.

Dit kan gebeuren omdat de fles te lang open is geweest of door een probleem in het rijpingsproces. De wijn krijgt een bruinende kleur en een verlies van frisheid in smaak.

Probeer dit in een zin: ‘Deze wijn begint te oxideren.’

Tannine: Het effect van de druif (zaadjes, schil en stengels) op een wijn.

Hoe meer je zo'n wrang en droog gevoel in je wang en op je tong hebt, hoe meer tannines er in een wijn zitten.

Probeer dit in een zin: ‘Deze wijnmaker heeft goed veel tannines in zijn wijn gestopt.’

Blend: Wanneer er meer dan een druivensoort is gebruikt voor een fles. Dit om de wijn lekkerder en meer in evenwicht te maken.

Op eiken gerijpt: Wanneer een wijn gerijpt is in eikenhouten vaten.

Body: Wijn kan worden beschreven als het hebben van een lichte, medium of sterke body. Dit refereert naar hoe sterk de wijn in je mond voelt.

Stel je nieuwe skills op de proef!

Waarom waag je niet de sprong? Organiseer een heerlijke wijn en kaas avond voor jouw kantoor om je nieuw opgedane wijnkennis te delen. Regel een lekkere borrelplank en iedereen zal jouw vragen welke wijnen daar het beste bij de hapjes passen. Neem een kijkje bij onze wijn en borrel catering die hier perfect voor dienen.

Nog niet helemaal daar?

Als je niet helemaal zeker bent welke wijn het beste past bij event catering die je wil bestellen voor je kantoor, niet gevreesd! Bij EatFirst zijn we toevallig erg gek op wijn en eten en denken we graag met je mee! Vraag een offerte aan of neem contact met onze medewerkers. Zij staan te springen om de beste wijn spijs combinaties voor jouw kantoor evenement te vinden!